Search Blog Posts

Sunday, March 24, 2013

δείχνει δύο αμαρτωλοί, όπως ξετυλίγεται πελάτη

δείχνει δύο αμαρτωλοί, όπως ξετυλίγεται πελάτη

Moneynews



Μυστικό του δανείου στην Ελλάδα από την Goldman Sachs Group, Inc ήταν ένα δαπανηρό λάθος από την αρχή.

Την ημέρα του 2001 συμφωνία χτυπήθηκε, η κυβέρνηση όφειλε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ ($ 793.000.000) περισσότερο από ό, τι των 2,8 δισ. ευρώ που δανείστηκε, είπε ο Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε τη διαχείριση του χρέους υπηρεσία της χώρας το 2005. Μέχρι τότε, η τιμή της συναλλαγής, ένα παράγωγο που μεταμφιέζεται το δάνειο και ότι η Goldman Sachs δεν έπεισε Ελλάδα να δοκιμάσει με τους ανταγωνιστές, είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε 5,1 δισ. ευρώ, είπε.


Παπανικολάου και ο προκάτοχός του, ο Χριστόφορος Σαρδέλης, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για πρώτη φορά από μια σύμβαση που βοήθησε την Ελλάδα μάσκα αυξανόμενο δημόσιο χρέος της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η χώρα δεν καταλάβαινε τι αγόραζε και ήταν τα εφόδια για να κρίνει το κινδύνους ή δαπάνες.

"Η Goldman Sachs συμφωνία είναι μια πολύ σέξι ιστορία ανάμεσα σε δύο αμαρτωλοί," Σαρδέλης, ο οποίος επέβλεψε την ανταλλαγή ως επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην Ελλάδα από το 1999 έως το 2004, δήλωσε σε συνέντευξή του.

Άμεση αύξηση της Goldman Sachs για τη συναλλαγή καταδεικνύει τους κινδύνους για τους πελάτες που ασχολούνται με πολύπλοκες, προσαρμοσμένες συναλλαγές που δεν έχουν συγκρίσιμες τιμές της αγοράς και των οποίων οι αμοιβές δεν αποκαλύπτονται. Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Jefferson County της Αλαμπάμα και η γερμανική πόλη του Pforzheim όλοι έχουν βρεθεί στο χάνοντας τέλος του ενός-του-ένα είδος ιδιωτικής ασχολείται συνήθως έριξε τους τίτλους από τις επιχειρήσεις ως μέσα για τη βελτίωση των οικονομικών τους.

Goldman Sachs DNA

"Όπως και με τους δήμους, η Ελλάδα είναι απλώς άλλο ένα παράδειγμα ενός κακώς διέπεται πελάτη που πήγαν πέρα," Satyajit Das, ένας σύμβουλος του κινδύνου και συγγραφέας του βιβλίου «Extreme Money: Masters του Σύμπαντος και τη λατρεία του κινδύνου", δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη . "Αυτές οι συναλλαγές δομή δεν είναι να ξετυλίγεται, και η Goldman είναι αμείλικτη για τη διασφάλιση ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντά της - είναι μέρος του DNA του εν λόγω οργανισμού."

Ένα κέρδος ύψους 600 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει περίπου το 12 τοις εκατό των 6,35 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα της Goldman Sachs ανέφερε για εμπορία και κύρια επενδύσεις το 2001, ένα επιχειρηματικό τομέα, που περιλαμβάνει σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων της τράπεζας και των εμπορευμάτων διαίρεση, που διοργανώνονται το εμπόριο και σημείωσε ρεκόρ πωλήσεις εκείνο το έτος. Η μονάδα, στη συνέχεια, εκτελέστε από την Lloyd C. Blankfein, 57, τώρα πρόεδρος της Νέας Υόρκης με βάση τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος, επίσης πήγε για να καταχωρήσετε ρεκόρ τριμηνιαία έσοδα το επόμενο έτος.

«Εξαιρετικά κερδοφόρα»

Η Goldman Sachs συναλλαγή αντάλλαξαν τίτλους που εκδίδονται από την Ελλάδα σε δολάρια και γιεν σε ευρώ χρησιμοποιώντας μια ιστορική συναλλαγματική ισοτιμία, ένα μηχανισμό που συνεπάγεται μια μείωση του χρέους, δήλωσε ο Σαρδέλης. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης εκτός αγοράς επιτοκίου ανταλλαγής για την αποπληρωμή του δανείου. Τα swaps επιτρέπει στους αντισυμβαλλομένους να ανταλλάξουν δύο μορφές πληρωμής τόκων, όπως σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, που αναφέρεται σε ένα ονομαστικό ποσό του χρέους.

Το κόστος συναλλαγών για τη συμφωνία ανταλλαγής αυξήθηκαν επειδή η συμφωνία είχε ονομαστική αξία άνω των 15 δισ. ευρώ, περισσότερο από το ποσό του δανείου ίδιο, είπε ένας πρώην Έλληνας αξιωματούχος με γνώση της συναλλαγής ο οποίος ζήτησε να μην αναγνωρίζονται επειδή η τιμολόγηση ήταν ιδιωτικό.

Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της συμφωνίας σημαίνει ότι η Goldman Sachs χρεώνεται αναλογικά υψηλότερο κόστος συναλλαγών από ό, τι για τις διαπραγματεύσεις μιας πιο κανονικού μεγέθους και της δομής, είπε.  


"Μοιάζει με μια εξαιρετικά επικερδής συναλλαγή για την Goldman", δήλωσε ο Σαούλ Haydon Rowe, ένας συνεργάτης στο Ντέβον Capital LLP, με έδρα το Λονδίνο εταιρεία που συμβουλεύει διεθνείς επενδυτές σε παράγωγα διαφορών.

Εξαφανίζονται χρέους

Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το πόσο θα γίνει στις ανταλλαγές. Fiona Laffan, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο Λονδίνο, είπε ότι οι συμφωνίες αυτές εκτελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονται από την Eurostat, στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα εκτελούνται στην πραγματικότητα τις πράξεις ανταλλαγής για τη μείωση του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο-λόγος-προϊόντος του, διότι όλα τα κράτη μέλη απαιτείται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για να δείχνουν μια βελτίωση των δημόσιων οικονομικών τους," Laffan είπε σε ένα e-mail. «Οι ανταλλαγές ήταν μία από τις πολλές τεχνικές που πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χρησιμοποιείται για να πληρούν τους όρους της συνθήκης."

Συμβάσεις ανταλλαγής νομισμάτων είναι συμβάσεις δανειολήπτες χρησιμοποιήσετε για να μετατρέψετε σε ξένο νόμισμα σε εγχώριο νόμισμα υποχρέωση χρησιμοποιώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς. Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2003, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε μια φανταστική, ιστορική συναλλαγματική ισοτιμία των swaps για να κάνει περίπου 2 τοις εκατό του χρέους της Ελλάδα εξαφανίζονται από τους εθνικούς λογαριασμούς του. Για να επιστρέψει τα € 2,8 δισεκατομμύρια που δανείστηκε από την τράπεζα, η Ελλάδα εισήλθε σε μια ξεχωριστή σύμβαση ανταλλαγής συνδέεται με επιτόκιο κούνιες.

Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων προκάλεσε αυτό το στοίχημα να δηλητηριάζουν, και tweaks για τη συμφωνία κατάφερε να αποτρέψει το χρέος από σχεδόν διπλασιάζεται σε μέγεθος από τη στιγμή που η ανταλλαγή αναδιαρθρώθηκε τον Αύγουστο του 2005.
Ελλάδα, η οποία τον περασμένο μήνα εξασφάλισε μια δεύτερη, 130 δισ. ευρώ διάσωσης, κάθεται στο χρέος ίσο με περίπου 160 τοις εκατό του ΑΕΠ της από το περασμένο έτος.

Κανόνες της Eurostat

Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat λογιστικής, τα έθνη είχαν το δικαίωμα μέχρι το 2008 να χρησιμοποιούν τις λεγόμενες off-market swaps σε ποσοστά για τη διαχείριση του χρέους τους. Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου Σαρδέλης, λένε ότι έμαθαν ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία είχε χρησιμοποιήσει παρόμοιες μεθόδους για να συρρικνωθεί τα χρέη τους, εκμεταλλευόμενοι τη μυστικότητα των over-the-counter παράγωγα σε σύγκριση με swaps διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια.

Eurostat δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν ανέφεραν τις Goldman Sachs συναλλαγών το 2008, όταν ο οργανισμός είπε χώρες να επαναδιατυπώσει τους λογαριασμούς τους.

"Οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει την Eurostat σχετικά με αυτό το πολύπλοκο θέμα και δεν έχω γνώμη για το λογιστικό χειρισμό είχε ζητηθεί," η με έδρα το Λουξεμβούργο πρακτορείο ανέφερε σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα.

Η Eurostat είπε ότι είχε μόνο «γενικές» συζητήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το χρέος της και τις κατευθυντήριες γραμμές του ελλείμματος, όταν η ανταλλαγή εκτελέστηκε το 2001. "Είναι πιθανό ότι η Goldman Sachs μας ζήτησε διευκρινίσεις για τη γενική," είπε η Eurostat, αρνούμενος να επεξεργαστεί.

Ο ρόλος Loudiadis

Bloomberg News κατέθεσε αγωγή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναζητούν αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα έγγραφα σχετικά με τη χρήση στην Ελλάδα των παραγώγων για να κρύψει τα δάνεια. Η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων της ΕΚΤ, να βλάψουν τις τράπεζες και τις αγορές, και να υπονομεύσουν την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα και την ΕΕ, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον περασμένο Μάιο σε απάντηση για το κοστούμι. Η απόφαση εκκρεμεί.

Σαρδέλης, 61, και Παπανικολάου, 72, είπε αρκετές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, υπέβαλε προτάσεις για τη διαχείριση του χρέους στην Ελλάδα. Η τράπεζα εκπροσωπήθηκε από κορυφαία ευρωπαϊκή στέλεχος πωλήσεων της κατά τη χρονική στιγμή, Addy Loudiadis. Ήταν έμπιστος, είπε ο Παπανικολάου, επειδή είχε βοηθήσει τα παράγωγά τους ανταγωνιστές των τιμών »και το 1999, προειδοποίησε τους Έλληνες κατά την αγορά ενός σύνθετο swap.

Σαρδέλης, πρώην οικονομολόγος της τράπεζας, που περιγράφεται Loudiadis, ο οποίος είναι με έδρα το Λονδίνο, ως «πολύ επαγγελματική - λίγο επιθετικό, όπως είναι ο καθένας στην Goldman Sachs."

«Ποσοστό Teaser»

Τα παράγωγα Loudiadis προσφέρονται Σαρδέλης το 2001 ήταν επίσης περίπλοκη. Σχεδιασμένο για να προσφέρει ένα φθηνό τρόπο να επιστρέψει € 2,8 δισεκατομμύρια, η ανταλλαγή είχε ένα "ποσοστό teaser," ή τριετή περίοδο χάριτος, μετά την οποία η Ελλάδα θα έχει 15 χρόνια για να επιστρέψει η Goldman Sachs, Σαρδέλης είπε. Συνολικά, η συμφωνία φαίνεται φθηνή στους υπαλλήλους τη στιγμή, είπε.

"Έχουμε υπολογίσει ότι αυτό είχε ένα επιπλέον κόστος πάνω από το κανονικό κόστος χρηματοδότησης μας για την καμπύλη απόδοσης της κατά 15 μονάδες βάσης,» είπε ο Σαρδέλης. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01 της εκατοστιαίας μονάδας.

Loudiadis, τώρα Διευθύνων Σύμβουλος της Rothesay ζωή, μια μονάδα της Goldman Sachs που ασφαλίζει τον κίνδυνο της μακροζωίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την εταιρική συνταξιοδοτικά προγράμματα, αρνήθηκε να σχολιάσει, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε.

«Πολύ κακό στοίχημα»

Σαρδέλης είπε ότι συνειδητοποίησε τρεις μήνες μετά τη συμφωνία υπεγράφη ότι ήταν πιο περίπλοκη από ό, τι είχε εκτιμηθεί. Μετά την 11 Σεπτεμβρίου, 2001, επιθέσεις στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι αγορές μετοχών πωληθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό προκάλεσε μια mark-to-market απώλεια από τη συμφωνία ανταλλαγής για την Ελλάδα, λόγω του τύπου που χρησιμοποιείται από την Goldman Sachs για να υπολογίσει επιστροφές Ελλάδα την πάροδο του χρόνου.

«Αν υπολογιστεί ότι όταν το κάναμε, φαινόταν πολύ ωραία γιατί η καμπύλη αποδόσεων είχε ένα συγκεκριμένο σχήμα," δήλωσε ο Σαρδέλης. «Αλλά μετά από 11 Σεπτεμβρίου, συνειδητοποιήσαμε αυτό θα ήταν το λάθος τύπο. Έτσι, μετά το συζητήσαμε με την Goldman Sachs, που αποφάσισε να αλλάξει σε ένα απλούστερο τύπο. "

Η αναθεωρημένη συμφωνία που προτείνει η τράπεζα και εκτελέστηκε το 2002, ήταν η βάση για αποπληρωμές ό, τι ήταν τότε ένα νέο είδος παραγώγου - μια συμφωνία ανταλλαγής που συνδέονται με τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Μια σύμβαση ανταλλαγής πληθωρισμού είναι ένα οικονομικό στοίχημα που πληρώνει μακριά ανάλογα με το βαθμό στον οποίο ο καταναλωτής-τιμή του δείκτη υπερβαίνει ή υπολείπεται των προ-καθορισμένο επίπεδο κατά τη λήξη.

Αυτό δεν δούλεψε καλά για την Ελλάδα είτε. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, ωθώντας τις απώλειες της κυβέρνησης σε 5,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μια ανάλυση που ανατέθηκε από Παπανικολάου. Ήταν "ένα πολύ κακό στοίχημα», είπε σε μια συνέντευξη.

"Αυτό είναι ακόμη πιο κατακριτέα," Παπανικολάου είπε από την αναθεωρημένη συμφωνία. "Goldman τους ζήτησε να κάνουν μια αλλαγή που πραγματικά έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, επειδή πήγε σε μια συμφωνία ανταλλαγής του πληθωρισμού."

Απαίτηση Εμπιστευτικότητα

Η Ελλάδα με ειδικές ανάγκες, εν μέρει, με τους όρους που επιβάλλονται Goldman Sachs, είπε.

"Σαρδέλης δεν θα μπορούσε πραγματικά να κάνει ό, τι κάθε διευθυντής του χρέους θα πρέπει να κάνετε όταν προσφέρεται κάτι, το οποίο είναι να πάτε στην αγορά για να ελέγξετε την τιμή», δήλωσε ο Παπανικολάου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2010. «Αυτός δεν το κάνουμε αυτό, επειδή του είπαν από την Goldman ότι αν το έκανε αυτό, η συμφωνία ακυρώνεται."

Σαρδέλης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ανάλυση, όπως και ο Πέτρος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής του οργανισμού διαχείρισης χρέους από το Φεβρουάριο του 2010.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εμπόρους να επιβάλουν τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας για τους πελάτες σε σύνθετες συναλλαγές να εμποδίζει τους εμπόρους να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες προς τα εμπρός επιχείρηση ή το εμπόριο κατά την τράπεζα οργάνωση και τη συμφωνία αντιστάθμισης, είπε ένας πρώην υπάλληλος ο οποίος ανέλυσε το swap και ζήτησε να μην να κατονομαστούν επειδή οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές.

«Μεγάλος αριθμός»

Αρχική 600 της Goldman Sachs εκατ. ευρώ μικτό κέρδος "ακούγεται σαν ένα μεγάλο αριθμό, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ό, τι η τράπεζα θα αναίρεση ως αποθεματικό πίστωσης, το κόστος για την Goldman για τη χρηματοδότηση του δανείου και το κόστος αντιστάθμισης του νομίσματος συστατικό, "δήλωσε ο Peter Shapiro, διευθύνων σύμβουλος της Swap Financial Group LLC σε Νότιο Orange, New Jersey, ένας ανεξάρτητος σύμβουλος swaps. "Είναι δύσκολο να πω ποιο είναι το περιθώριο κέρδους θα ήταν."

Ο Παπανικολάου έκθεση που εκπονήθηκε μετά από την ανάληψη του οργανισμού έδειξε τον τύπο αποπληρωμής σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει η Goldman Sachs € 400 εκατομμύρια το χρόνο, είπε. Το κουπόνι και οι mark-to-market ταλάντευση από τη συμφωνία ανταλλαγής ζητηθεί Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών τότε, να αποφασίσει να αναδιαρθρώσει τη συμφωνία και πάλι να περιορίσουν τις απώλειες, Παπανικολάου είπε.

Loudiadis και μια ομάδα της Goldman Sachs συμβούλους επέστρεψε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2005, σύμφωνα με τον πρώην Έλληνες αξιωματούχους. Η συμφωνία που επετεύχθη για να μεταφέρετε το swap στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα Α.Ε. και επέκταση της διάρκειας έως και το 2037 από το 2019, έδωσε στους Έλληνες ό, τι ήθελαν, Παπανικολάου είπε.

«Πιέστε φορολογούμενοι»

Το 5,1 δισ. ευρώ mark-to-market αξία του swap ήταν "κλειδωμένη μέσα», είπε ο Παπανικολάου. Δεν ήταν ότι πολιτικά υποκινούμενη απόφαση να αναδιαρθρώσει και να καθορίσει την αύξηση της αξίας της αγοράς που έκανε τόσο καταστροφικές συνέπειες όσο το αρχικό swap, δήλωσε ο Σαρδέλης, τώρα ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Γενικών Ασφαλειών Co, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα.

"Δεν μπορείς να έχεις συνετή διαχείριση του χρέους, εάν αλλάξετε όλες τις υποθέσεις όλη την ώρα», είπε.

Gustavo Piga, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata και συγγραφέας του βιβλίου "Παραγώγων και Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους," βλέπει μια διαφορετική μάθημα.

"Σε μυστικές συμφωνίες, μεσάζοντες έχουν το πάνω χέρι και να το χρησιμοποιήσετε για να αποσπάσουν τους φορολογούμενους," Πηγά δήλωσε σε συνέντευξή του. "Η διαπραγματευτική δύναμη είναι στα χέρια των επενδυτικών τραπεζών».